Висока температура при най-малките

Високата температура при малките деца е повод за притеснение на много родители, а когато тя се покачва рязко, това често предизвиква паника и безпомощност. Първото нещо, което родителите трябва да осъзнаят, е че повишената температура сама по себе си не е болест, а симптом за друго състояние. Съществуват много причини за възникване на висока температура при детето – от никнене на зъби до вирусни инфекции. Детският имунитет е незрял и често имунният отговор е свързан с повишаване на температурата.

Причината телесната температура да се покачва е свързана с хипоталамуса в мозъка. В много случаи той предизвиква повишаване на температурата на тялото в отговор на инфекция или друго заболяване. Смята се, че именно при по-висока температура тялото става по-малко гостоприемно към вирусите и бактериите, което помага за намаляване способността им да се размножават.

Първата реакция при повишена температура на детето е да се консултирате с лекар за избор на температуропонижаващо средство. Детето не трябва да се загрява. Излишната топлина трябва да се излъчи от организма. Прилагайте мокри компреси и проверяйте регулярно температурата. Приемането на много течности намалява риска от обезводняване.

Коментарите са затворени