СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ИНСУЛТА – 29-ти Октомври

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

На 29-ти Октомври се отбелязва Световният ден за борба с инсулта. Една от водещите причини за смъртност по цял свят са мозъчно-съдовите заболявания. За съжаление България е на едно от първите места.

Тази година на Световния ден на инсулта се обръща глобално внимание на спешната необходимост всички ние да предприемем действия за превенция на инсулта. Един от четирима е изложен на риск от инсулт през живота си, но повечето могат да бъдат предотвратени, като направите няколко прости стъпки. Мотото на кампанията тази година е #DontBeTheOne / Не бъдете първият от тези четирима!/

Целта на Световната кампания е да се изпрати унифицирано и последователно съобщение по целия свят, за да се гарантира постоянен фокус по проблемите на глобалния инсулт.

Инсултът се случва, когато кръвоснабдяването на част от мозъка е прекъснато, или при наличието на съсирек или кръвоизлив. Инсултът може да има различни краткосрочни и дългосрочни ефекти в зависимост от това, коя част от мозъка е засегната и колко бързо се лекува. Пораженията могат да включват, трудности с мобилността и речта, както и в мислите и чувствата. Бързият достъп до лечение, обаче може да спаси живота и  да подобри възстановяването след инсулт.

Повечето инсулти могат да бъдат предотвратени чрез адресиране на малък брой ключови рискови фактори.
  • Високото кръвно налягане е състояние което няма забележими симптоми. То засяга обаче повече от половината световно население. Нелекувано уврежда кръвоносните съдове и може да доведе до сериозни заболявания и най-вече инсулт. Проста проверка на кръвното налягане може да спаси живот и да предотврати инсулт.
  • Предсърдното трептене (наречено още AFib) е състояние, при което сърдечния пулс е извън ритъм. Много е важно да се знае, че ако не се вземат мерки, предсърдното мъждене е основен рисков фактор за инсулт.
  • Холестерола е резултат от това с какво се храним. Диета с високо съдържание на наситени и трансмазнини ще увеличи нивата на LDL холестерола и многократно ще увеличи риска от инсулт.  Най-добрата диета за превенция на инсулта, е тази, която е предимно на растителна основа с малки количества месо и мазни храни.
  • Един на пет души прекарали инсулт, са с диабет. Инсултът и диабетът споделят много рискови фактури, повечето от които могат да се избегнат с промени в начина на живот и подходящо лечение.
  • Един милион инсулта годишно са свързани с физическо бездействие. С помощта на леки физически упражнения всеки ден, ще намалите риска от инсулт значително.
  • Наднорменото тегло е един от първите рискови фактори за инсулт и е свързан с почти 1 на 5 удара. Носенето на твърде много тегло увеличава риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, висок холестерол и диабет тип 2, които допринасят за още по-висок риск от инсулт. Поддържането на здравословно тегло ще помогне да намалите риска от инсулт.
  • Пиенето на твърде много алкохол може да увеличи риска от инсулт. В световен мащаб, прекомерната консумация на алкохол е свързана с над 1 милион удара всяка година.
  • Тютюневият дим съдържа хиляди вредни химикали, които се прехвърлят от дробовете в кръвта Ви. Тези химикали увреждат клетките и навлизат в кръвоносната система като повишават риска от инсулт.
Симптоми

Основните симптоми на заболяването са слабост в левите или десните крайници. Появява се внезапно изкривяване на лявата или дясна лицева половина, внезапна загуба на говор. Също така появата на внезапен световъртеж с гадене, повръщане и силно главоболие. При наличието на някои от тези симптоми или при забелязването им у ваши близки незабавно потърсете медицинска помощ.

Да се създаде максимална информираност е една от първите стъпки, които можем да предприемем за предотвратяването на инсулт. Да се повиши обществената осведоменост за признаците на инсулт и последващите действия. Да се създаде лесен достъп до специализирано лечение, качествена грижа и подкрепа за преживелите инсулт.

Със Световния ден посветен на борбата с мозъчния инсулт, още веднъж се напомня на населението, лекарите и медиите за важността на профилактиката на мозъчно-съдовите заболявания, като по този начин ще се намали значително смъртността и инвалидността.

Сподели в:

Коментарите са затворени