Световен ден за борба със захарния диабет – 14-ти Ноември

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 Ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. Това е рождената дата на Фредерик Бантинг (1891г.) – канадски физиолог, носител на Нобелова награда за медицина. Заедно с Чарлз Баст през 1921г. откриват инсулина – като животоспасяващо лечение за диабет тип 1.

Този ден е създаден с цел повишаване на осведомеността за въздействието на диабета върху семейството и за да се създаде мрежа за подкрепа на засегнатите. Насърчава се ролята на семейството в управлението, грижите, профилактиката и знанията за диабета.

В световен мащаб над 425 милиона души живеят с диабет. В България те са около 500 000 души. Повечето от тези случаи са диабет тип 2, който до голяма степен се предотвратява чрез редовна физическа активност, здравословна и балансирана диета и насърчаване на здравословни условия на живот.

Ранната диагностика и лечение са ключови за предотвратяване на усложненията на диабета и постигане на здравословни резултати. Един на 2-ма души в момента живее с диабет, но не е диагностициран. Повечето са с диабет тип 2. Всички семейства са потенциално засегнати от диабет и затова трябва да бъдат осигурени образованост и ресурси, за да водят здравословен начин на живот. Осъзнаването на признаците, симптомите и рисковите фактори за всички видове диабет е жизненоважно, за да се открие навреме.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет.

Симптоми, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са: непрестанна силна жажда, често уриниране, силно чувство за глад, чести инфекции в устата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При хората с диабет тип 2, обаче, липсват признаци на заболяването и то може да се открие при провеждане на изследвания.

Ако не се лекува или не се управлява, диабетът може да доведе до променящи живота усложнения. Те включват бъбречна недостатъчност, слепота, инфаркт или инсулт. Ето защо трябва да се следват следните основни правила:

  • Поддържане на нормална кръвна захар, т.е. добър контрол на диабета
  • Посещаване на очен лекар веднъж годишно
  • Редовно изследване на кръвната захар
  • Редовно изследване на урината за белтък и признаци на инфекция
  • Поддържане на нормално телесно тегло
  • Поддържане на нормално кръвно налягане
  • Ограничение в консумацията на сол и животински мазнини
  • Упражняване на редовна физическа активност (лек спорт, разходка)
  • Без тютюнопушене и алкохол!

Международната диабетна организация призовава всички семейства добре да познават признаците, симптомите и рисковите фактори за всички типове диабет. По този начин ще се увеличи осведомеността и ще се създаде подкрепа към засегнатите.

Сподели в:

Коментарите са затворени