Средства против грип и настинка

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Настинката и грипът са сред най-честите оплаквания, наблюдавани от лекари и фармацевти. Това са инфекции, причинени от вируси. Те засягат носа, гърлото, синусите, белите дробове и ушите. Грипният вирус се причинява от различни щамове, които са причината за грипа, докато настинката може да бъде причинена от повече от 200 различни вируса. Повече за разликите между грип и настинка може да прочетете в нашия блог на адрес: https://www.aptekizapad.bg/blog/razlika-mejdu-nastinka-i-grip/

Мерки против разпространение на вирусите.
 • Мийте ръцете си често със сапун и топла вода. Задължително е веднага, след като сте посещавали тоалетната и преди храна.
 • Избягвайте да докосвате лицето и очите си.
 • Когато кихате и кашляте, винаги слагайте ръка на устата си, или най-добре памучна кърпа. Изхвърлете я веднага след това.
 • Избягвайте контакта с хора, които проявяват симптоми на грип и настинка, освен ако не разчитат на Вас за грижа.
Как да засилите имунитета си?

Има някои неща, които можете да направите, за да поддържате себе си във форма и здрави. Това ще подсили имунната Ви система.

 • Яжте разнообразна и балансирана храна с много пресни плодове и зеленчуци
 • Спрете пушенето
 • Пийте много вода
 • Ограничете приема на алкохол
 • Правете редовно упражнения
 • Спете поне по 8 часа на ден и си почивайте добре
 • Намалете стреса и напрежението в ежедневието си
Противогрипна ваксина

Всяка пролет, Световната здравна организация определя грипните щамове, които се очаква да бъдат най-масови. Затова всяка година се предлага ваксинация, за да се предотврати заразяване с грипния вирус, който може да предизвика епидемия през грипния сезон. Тази ваксина обаче, няма да Ви предпази от щам, различен от този, обхванат от ваксинацията, но би трябвало да намали тежестта на вашето заболяване. Не използвайте миналогодишни ваксини, които са били разработени за други щамове на грипа. Няма да Ви предпази и от настинка, тъй като грипният вирус не ги причинява. Ваксината против грип може да намали разпространението на инфекцията.

Как да се борите с настинката и грипа с естествени средства.

Независимо дали Ви се вярва, много от симптомите, които съпровождат настинката и грипа са част от процеса на оздравяване – показател, че имунната система се бори. Повишената температура например доказва, че тялото Ви се бори с вирусите – това става по-лесно в среда с по-висока температура. Кашлицата от своя страна почиства дихателните пътища от секретите, които задържат болестотворни организми. Секрета от носа, също допринася за изхвърлянето на вредните бактерии и вируси.

Може да предприемете следните мерки:
 1. Редовно почиствайте носа си, използвайте солена вода, тя намаля отделянето на секрета от ноздрите, като същевременно прави средата по-неблагоприятна за развитие на причинителите на болестта.
 2. Стойте на топло и си почивайте – така тялото ще запази енергията си, да се бори с болестта. Затова дайте възможност на организма си да се справи по-лесно.
 3. Опитайте с гаргара – тя е стар и доказан метод за овлажняване на гърлото,  ще намали дразненето и зачервяването.
 4. Пийте топли течности – те предпазват от дехидратация при повишена температура, облекчава течащия нос и болките в гърлото.
 5. Взимайте си горещ душ – той ще успокои тялото, ще намали мускулните болки и ще облекчи дишането .
 6. Спете с допълнителна възглавница – това помага на въздуха да излиза и влиза по-лесно през запушения нос.

И не забравяйте, ако симптомите се задълбочат и с всеки изминал ден се чувствате по-зле, консултирайте се с лекар. Под настинка или грип може да се „крие“ друго по-сериозно заболяване.

Сподели в:

Коментарите са затворени