Слънцезащита за цялото семейство

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
маг.-фарм. Марияна Богданова
Аптеки Запад

Лятото е вече тук, денят е дълъг и слънцето е силно. Време е за слънцезащитна грижа. Прекарваме все повече часове навън и се радваме на слънчевите лъчи. Не бива обаче да подценяваме силата на слънцето и начина, по който то може да се отрази на кожата ни. Слънцезащитата е важна през цялата година, но когато дойде лятото, трябва да ѝ обърнем по-специално внимание.

Защо е необходимо използването на слънцезащитни продукти?

Слънцезащитните продукти предпазват кожата от изгаряне, преждевременно стареене и хиперпигментация. Слънцето излъчва два вида ултравиолетови лъчи, които увреждат кожата – UVA и UVB лъчите. Те причиняват различни типове увреждане и не всички слънцезащитни продукти предпазват от тях по еднакъв начин. Дори и в облачни дни те могат да бъдат вредни, ето защо трябва да се използва правилната защита. UVA лъчите присъстват през целия ден и макар да не ги виждате, са много мощни. Имат по-малко енергия, но са с по-голяма дължина на вълната. Преминават през облаците дори и през стъкло. Проникват дълбоко в кожата и предизвикват преждевременно стареене, бръчки и промени в нашето ДНК, които са рисков фактор за развитие на ракови образувания по кожата. UVB лъчите имат по-къса дължина на вълната и много енергия, затова са с по-разрушителен ефект върху тъканите. Те не проникват толкова дълбоко, колкото UVA лъчите, но са също толкова вредни. Това са лъчите, отговорни за слънчевото изгаряне и зачервяване на кожата, в дългосрочен план могат да причинят и рак на кожата. Светът на козметиката е сложен за потребителя. Много често маркетинговите послания взимат превес над ценното съдържание, а именно съставките на даден продукт. Целта на нашата статия е да ви помогнем да вземете критичен и информиран избор за слънцезащитните продукти, на които разчитате, че ще ви предпазят от вредните слънчеви лъчи.

Как да изберем правилния слънцезащитен продукт за лице?

Първото нещо, с което свързваме слънцезащитата, е SPF. SPF (Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне) показва до колко пъти ще се увеличи времето, в което няма да изгорите, ако използвате слънцезащита. Колкото по-светла е кожата, толкова по-висок трябва да бъде SPF. Съществуват 6 фототипа, в зависимост от това как реагира кожата на слънчевото лъчение, какъв е нейният цвят и какъв фактор за защита е необходим. Важно е да се използва различен слънцезащитен продукт за лице и за тяло, тъй като кожата на лицето е по-чувствителна. Слънцезащитните продукти за лице имат повече активни съставки, които защитават и предпазват кожата в дълбочина. Текстурата на продукта трябва да бъде съобразена и с типа кожа: нормална, суха, смесена и мазна. Това е важно, за да може продуктът да бъде използван редовно и да доставя комфорт при нанасяне.

Как да изберем правилния продукт за тяло?

Кожата на тялото понякога се различава от тази на лицето, затова за двете зони може да изберете продукти с различен фактор и текстура. Много е важно той да хидратира достатъчно добре кожата в дълбочина и да създава комфорт. Кожата се повлиява благоприятно от слънцезащитни продукти, които са специално формулирани да отговарят на специфичните й нужди. Колкото по-висок е защитният фактор, толкова по-добре е защитена кожата.

Слънцезащита за бебета и деца

Детската кожа е особено чувствителна на слънчева светлина, защото е по-тънка от кожата на възрастните. Важно е да се използва слънцезащитен продукт с много висок фактор 50+, които предлагат защита от UVA и UVB лъчите, за да защитите деликатната им кожа. Слънцезащитата трябва да се нанася на всеки 2 часа, особено при интензивно потене или мокрене. Нужно е да използвате достатъчно количество от продукта, защото по-малко количество е равно на по-ниска степен на защита. Нанасянето трябва да става 15-20 минути преди излагане на слънце. Висококачествен слънцезащитен продукт, нанасян цялостно и често, ще спомогне за запазване на здравето и младежкия вид на кожата.

Сподели в:

Коментарите са затворени