Стабилно ли работи системата за верификация на лекарствата?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Защо се спекулира с общественото мнение?

Провокирани от значителните медийни изяви за навлизането на фалшифицирани лекарства, магистър-фармацевти от цялата страна алармираха Инициативния комитет за несъгласието си относно оповестените факти, че системата за верификация на лекарствата работи стабилно и че транзакциите са се увеличили тройно, т.е. аптеките успешно сканират опаковките.

Припомняме, че тази тема разедини съсловието на фармацевтите, защото от 3 години масово работещите аптеки оповестяват липсата на постоянна, реална електронна свързаност и невъзможност да се приложи въвеждането на регламента, а Българската организация за верификация на лекарствата и централното ръководство на БФС твърдят, че системата работи ефективно.

Например в България все още няма изискване за водене на електронен дневник, т.е. отново няма да може пълноценно да се проследява движението на лекарствата по веригата.

Ето защо ние, представителите на ИКМФ (Инициативен комитет от магистър-фармацевти) твърдим, че към този момент системата на лекарствоснабдяване се нуждае от редица допълнения и изменения, включително и в нормативната уредба, за да може да се изгради един цялостен и завършен механизъм, който да гарантира качественото обслужване на пациентите.

Аптеките са административно претоварени с множество допълнителни дейности, което затруднява основната им функция и роля – да консултират и обслужват пациентите. Въвеждането на Регламента за верификация на лекарствата допълнително ще ги натовари и ще намали времето за консултация.

При извършването на такива сериозни и всеобхватни промени е необходимо да се направи задълбочен анализ и проучване на резултатите от осъществяването им, защото крайният резултат ще доведе до затваряне на аптеки и ограничен достъп на пациентите до лекарства. В крайна сметка, най-ощетени отново ще бъдат пациентите, които за пореден път ще изпитат върху себе си сериозните последици от липсата на адекватни и кореспондентни с действителността промени в системата на здравеопазването.

Доказателство за гореизложеното са резултатите от анкетно проучване в аптеките, проведено от Инициативния комитет. То показва, че масово те не са свързани към системата и не верифицират за фалшиви лекарствени продукти. Те са анкетирани на случаен принцип в Плевен, Ловеч, Габрово, Монтана, Разград, Шумен, Добрич, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, София и Благоевград.

Изводът, който се налага е, че повече от половината анкетирани аптеки не верифицират, 70% от тях нямат резервно електрозахранване и 15% имат прекъсване на интернет връзката за период от 1 до 3 часа.

Инициативният комитет от магистър-фармацевти, членове на Българския фармацевтичен съюз, смятат че аптечния сектор в страната ни и към настоящия момент не е подготвен за функционирането на системата за верифициране на лекарствата. Една такава промяна при сегашните обстоятелства ще създаде хаос в лекарствоснабдяването, което ще се отрази негативно върху обслужването и грижата за пациента.

Комитетът е създаден през септември 2013 г. по инициатива на представители на регионални фармацевтични колегии. Целта му е да защитава реалните становищата и позиции на редовните членове на БФС. През годините комитетът е активен участник във всички събития и промени в аптечния сектор и активно комуникира с Министерство на здравеопазването, Комисия по здравеопазване към Парламента и Европейската комисия.

Инициативен комитет от магистър-фармацевти

Сподели в:

Коментарите са затворени