Ползите от сезонните плодове и зеленчуци

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Д-р Милена Мулетарова
Диетолог

Не е необходимо да припомняме, че правилното хранене и ключът към нашето здраве се крие в зеленчуците и плодовете, които ни носят толкова необходимите витамини и минерали. Не винаги обаче, те са еднакво полезни, защото всеки в природата расте в определен сезон, в който ще донесе най-голяма полза за здравето.

Толкова сме свикнали с факта, че можем да намерим в хранителните супермаркети всичко, по всяко време, че е трудно да си представим ягодите и доматите да се предлагат само лятото, а празът само в късна есен. За съвременния човек е обичайно, че почти всяка храна се предлага 365 дни в годината. Това обаче не означава, че доматите, продавани през зимата, са толкова добри, колкото летните.

Защо е полезно да следваме сезонността в храната

Всички зеленчуци и плодове узряват във времето, осигурено от природата, постигайки най-добрите вкусови и хранителни характеристики. Сезонните храни съдържат оптималното количество протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, микро и макроелементи. Консумирайки такава храна, ние получаваме необходимите хранителни вещества и енергия. Тя помага на тялото да се върне в естествения си ритъм и предотвратява натрупването на излишни мазнини. Освен това пресните плодове и зеленчуци осигуряват на организма по-впечатляващо количество антиоксиданти от несезонните, което е важно и за поддържането на добро здраве. Придържайки се към щедростта на природата, а не на супермаркета, си осигуряваме необходимите хранителни вещества за определения сезон.

Здраве и хранене

Много здравни и медицински експерти са съгласни, че сезонната храна е по-ценен източник на хранителни вещества, витамини, минерали и ензими, необходими за правилното функциониране на организма. Тя е най-добрият начин за предотвратяване на хранителни непоносимости, алергии, затлъстяване, диабет тип II и други хронични заболявания. Учените са доказали, че листните зеленчуци, отглеждани през лятото, съдържат по-богат витаминен състав от тези през зимата. С промяната на сезоните времето се променя, появява се нова налична храна. Всеки нов сезон предлага много прекрасни продукти, а с тях и възможността да експериментирате и разнообразите менюто си. Не забравяйте, че всеки трае само три месеца. Побързайте да опитате възможно най-много от това, което предлага това време на годината, тъй като в други месеци сезонният продукт няма да е толкова вкусен и здравословен.

Сподели в:

Коментарите са затворени