Разлика между настинка и грип

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

С наближаването на зимата е важно да си припомните какви са инфекциите на горните дихателни пътища и да се изясни ключовата разлика между двете основни групи вирусни заболявания. Горните дихателни пътища включват носа, гърлото, ларинкса и трахеята.

Разлики

Често се смята, че настинката и грипът са едно и също нещо. Но грипът е много по-сериозен от обикновената настинка. Общото е, че и двете се причиняват от вируси, които се разпространяват чрез капчици във въздуха. Разпръскват се, когато хората, които са заразени кихат или кашлят. Тези капчици разпространяват вирусите.

Въпреки, че симптомите на настинка и грип могат да бъдат подобни, настинката е много по-често срещана – има около 200 форми на настинка. Грипът от друга страна, е следствие на грипните вируси, които се изменят всеки сезон.

Симптоми

Симптомите на настинка могат да продължат до две седмици и включват: кашлица, кихане, възпалено гърло, запушен нос, хрема, главоболие, отпадналост и лека треска. Настинката се причинява от голяма група вируси – риновируси, коронавируси, аденовируси, респираторни синцитиални вируси и др.

Докато симптомите на грип се появяват бързо и включват: висока температура, изпотяване, суха кашлица, чувство на умора, болки в цялото тяло, хрема. Симптомите на грип обикновено се появяват от един до три дни след заразяването и могат да продължат до една седмица, но чувството за изтощение може да остане за дълъг период, докато тялото се възстанови. При хората с астма, белодробни заболявания, диабет и понижен имунитет има голям риск от усложнения.

Лечение
  • Симптомите на настинка могат да бъдат овладени и с домашно лечение, без да се налага посещение на лекар. Необходима е почивка и прием на много течности, за да се избегне дехидратация. Болкоуспокояващите и медикаментите съдържащи парацетамол, могат да помогнат за понижаване на телесната температура и облекчаване на болките в мускулите и цялото тяло. Препоръчва се симптоматично лечение, спрей и капки за нос. Подходящи медикаменти против кашлица и витамини за укрепване на организма.
  • Трябва да се подчертае, че при грипа, освен симптоматичното лечение, което съвпада с това при настинката, е необходимо и прилагането и на противовирусни лекарства и имунопрепарати. Грипът има епидемичен характер, за разлика от настинката, това го прави силно заразен. Антибиотичното лечение не е необходимо при грип, освен при лечение на бактериална инфекция или, за да бъде предотвратена такава. Задължително е да се консултирате с лекар ако симптомите продължат повече от седмица.
  • Рисковите групи пациенти трябва да бъдат подложени на специална имунопрофилактика – което се осъществява с ваксини, които се актуализират всеки сезон. Малките деца, бременните жени, хората в напреднала възраст, пациенти с тежки хронични заболявания и такива с дихателни проблеми е задължително да се консултират с лекар педи да започнат каквото и да е лечение.

Изключително важно е симптомите да не бъдат подценявани или пренебрегвани, а да се потърси навременно и адекватно лечение, което да предотврати усложненията. Останете си вкъщи за няколко дни и си почивайте. Пригрижете се за тялото си, за да се възстановите максимално бързо. За да предпазите околните се хранете индивидуално, използвайте своя кърпа за ръце и лице. Редовно проветрявайте помещението в което стоите. Слагайте памучни салфетка пред лицето си при кихане и кашляне.

 

Сподели в:

Коментарите са затворени