Професия фармацевт

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
маг.-фарм. Милена Каменова
Управител на Аптеки Запад

Здравето – онова, от което се отказвам и неглижирам сега, защото „все нямам време да отида на лекар“. И отново прекрачвам прага на аптеката – където лекарят е решил как, а фармацевтът – колко да платя за моето излекуване. Може да звучи сюрреалистично, но картината за разрешаване на здравните проблеми в днешно време е именно такава. Проблем в проблема. Защо се разболях?

Безспорно никой не желае да боледува и да пропуска важни за него моменти, защото трябва да отделя време за лечение, или просто е изтикан в ъгъла, притиснат от самата болест и намиращ спасение единствено в уютния си дом и легло, заобиколен от богатата купчина лекарства, които си е закупил от аптеката. Често първа спирка за справяне със запушения нос и болките в гърлото е именно онова място с аромат на хапчета и странни хора в бели престилки, зад чиито гишета висят като гроздови салкъми кутии, носещи здраве. Като нежелано събитие болестта, била тя настинка и произхождащите от нея усложнения, или хронифициране на „дълго пазеното“ заболяване, е в повечето случаи причинено от самия болен. Профилактиката, а не лечението, е определяща за заболеваемостта сред населението, но своевременните мерки изискват време – време, което нямаме.

Професия „фармацевт“

Бяла престилка, свъсени вежди зад лъскави очила, „парфюм“ на лекарства и студено отношение. Може би това е представата на повечето пациенти, посещаващи аптеката – онова изключително нежелано място, първа или последна спирка за решаването на здравния проблем. Не, това е немислимо, ако не разделим понятията: професия фармацевт и призвание фармацевт. Въпреки че основната квалификация не се променя, мотивиращият фактор е различен.

Фармацевтите са здравни специалисти, обслужващи интересите на болния като такъв, а именно – да оздравее, а не неговите моментни желания и „препоръки на съседа“. Като лица работещи със здравето на хората, фармацевтите са един от ъглите на триъгълника лекар-пациент-фармацевт. Немислимо е да се приема фактът, че аптеката е лечебно заведение, в което се извършват различни по вид и количество манипулации, гарантиращи дистанция от болничното заведение, нещо тъй желано. За съжаление обаче, факторът време е един от основните виновници за това болните да неглижират препоръките на фармацевта да потърси своя лекар за консултация и че без подходящите знания и опит, дори и пълните шкафове с лекарства, няма да му помогнат достатъчно.

Лекар – фармацевт – пациент

Във всеки от върховете на „здравния триъгълник“ е локализирано конкретно звено от веригата лекар-пациент-фармацевт, но не се заблуждавайте – фармацевтът затваря веригата за ефективно и безопасно функциониране на лекарската препоръка, а не е просто последната дума от тази геометрия. До голяма степен успехът на терапията зависи колкото от нейния замисъл в кабинета, през съгласието на пациента за нейното изпълнение, толкова и от фармацевта, който лесно и на достъпен език да „преведе“ основната концепция за здраве, закодирана върху онзи бял лист, който все така остава като неразгадаем папирус някъде из вещите на озадачения пациент.

Освен с основен мотив опазване здравето на болния, фармацевтите в аптеката работят за неговото благополучие, освен с лекарствата назначени от лекаря, но и с препоръки и емпатия, с които подават пра-вилния маршрут за успешно преминаване през лабиринта на болестта. Препоръката на фармацевта – здравен специалист, не представлява паяжина за поредното продадено лекарство, а е аргументирано решение и предложение на база опит и знания, с които аптекарите се обогатяват ежедневно, сблъскващи се със спектъра на здравеопазването във всеки негов диапазон.

Именно поради тази причина, хората с бели престилки в аптеката заслужават същото признание, което пациентът дава на онези, които се грижат за собственото му здраве. Защото като здравни специалисти, фармацевтите постоянно работят за повишаване на своите знания и умения – с грижа за Вас и Вашето здраве! Здраве, за което времето не чака и професия, зад която стои призванието фармацевт.

Сподели в:

Коментарите са затворени