Какво е необходимо да знаем за правилния избор на пробиотик?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
На фармацевтичния пазар има голям избор на пробиотици, но е факт, че не всички са еднакви.

Пробиотиците са живи микроорганизми и като такива трябва да се вземат в достатъчно количество. Доказано е, че действието на някои пробиотични щамовете е специфично, което предопределя и разликата по отношение на тяхната ефективност. Ето защо е необходимо да се прилагат различни щамове при конкретни индикации. Ефикасността и безопасността на един пробиотик трябва да бъдат доказани чрез качествени клинични проучвания. Досега са проведени голям брой рандомизирани клинични изследвания на различни пробиотични щамове и техните комбинации.

Важно е пробиотикът да съдържа достатъчно живи бактерии от даден щам и тези бактерии, да са способни да преживеят преминаването през „неблагоприятните“ условия на горната част на храносмилателния тракт, за да осъществят своята активна дейност в червата.

Препоръки на ESPGHAN (Европейското дружество за детска гастроентерология, хепатология и хранене) заявяват, че LGG са пробиотици с доказан ефект при лечение на остра диария.

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) е изолиран от здрави черва на човек през 1983 г. и открит от американските професори Горбах и Голдин, на които дължи своето име. Пробиотичната култура на LGG в големи обеми може да оцелеe по пътя на храносмилателната система и достигайки до червата, да въздейства благоприятно на микрофлората в тях. Пасажите на пробиотика добре се колонизират в червата, което води до клиничен ефект.

LGG е най-проучваният щам, който е доказано безопасен и ефективен в повече от 300 клинични проучвания през последните десет години, като 75 от тях са направени с деца. Най-голям брой са свързани с ролята на LGG при лечението и профилактиката на остра диария, независимо от това дали е инфекциозна или диария, която се развива в резултат на приложена антибиотична терапия.

Как да изберете пробиотик, при конкретно клинично състояние?

Много важно да изберете правилният пробиотичен продукт за конкретната индикация и той да съдържа достатъчно количество пробиотична култура.

От отделните пробиотични щамове в препоръките за използването на пробиотици – LGG се оказа с най-висока клинично доказана ефективност клас „А“, за най-голям брой показания „А“ :

  • предотвратява диария причинена от антибиотици;
  • при лечение на инфекциозна диария при деца;
  • предотвратява атопичен дерматит;
  • стимулира имунния отговор.
Има ли значение технологията при производството на пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, чувствителни към температура, влажност, ниското рН и чернодробните ензими. Пробиотичните култури, чрез процеса на лиофилизация, се превеждат в латентно състояние посредством специален технологичен процес на микрокапсулиране. Чрез него се постига защита на самата пробиотична култура. Такава микрокапсулирана пробиотична култура, която е липофилна и се разтваря само при по-високо рН (в червата), позволява пробиотичната концентрация в червата да е пет пъти по-висока в сравнение с тази на пробиотичните култури, които не са микрокапсулирани.

 WAYA LGG -правилният избор!

От 2017 година на българският пазар, се предлагат :

  • WAYA пробиотични капки  – за деца и кърмачета;
  • WAYA D3 пробиотични капки – за деца и кърмачета;
  • WAYA Форте капсули  – предназначени за по-големи деца и възрастни.

И трите продукта WAYA LGG са уникални, защото съдържат чиста пробиотична култура Lactobacillus rhamnosus GG във висока концентрация. Толкова, колкото се препоръчва от световните насоки при остра диария, за профилактика на диария при приемане на антибиотици и за поддържане на балансирана чревна микрофлора.

Продуктите WAYA LGG не съдържат млечни протеини, лактоза и глутен и други най-често алергени – яйца, риба, фъстъци, сусам, серен диоксид (SO2), соя, мляко, ядки, целина, горчица и ракообразни.

Много е важно да знаете и да изберете:
  • Правиният пробиотичен продукт за точните индикации;
  • Подходящ щам пробиотична култура, в достатъчни количества.
Сподели в:

Коментарите са затворени