Помощ при суха кашлица

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Кашлицата е естествен защитен механизъм за прочистване на дихателните пътища от микроби, секрети или чужди частици. Представлява реакция, облекчаваща дишането. Тя не е болест сама по себе си, но може и да е проява на заболяване. Според това дали се отделя секрет или не, тя бива суха или продуктивна.

Продуктивна кашлица

За продуктивна се приема кашлицата, която в ежедневието си наричаме, мокра, влажна. Тя се отличава с отделянето на секрет или храчка. Слузта може да слиза както от носа и синузите и да се стича по гърлото, с което да затруднява дишането и да дразни, така и да идва от страна на белите дробове.

Суха кашлица

Сухата кашлица обикновено е симптом за възпаление на горните дихателни пътища – гърло и трахея. При нея не се отделя секрет, което означава, че очистването на дихателните пътища не е качествено. Понякога сухата кашлица става пристъпообразна и още повече дразни дихателните пътища.

За лечение на сухата кашлица се използват антитусивни средства – лекарства, които потискат центъра на кашлицата. За да подпомогнете оздравителния процес, е важно намаляването на излагането на дразнители като прекалено топъл и сух въздух, запрашаване и тютюнев дим.

Адекватната хидратация на организма също е от съществено значение – пийте достатъчно течности и топли билкови чайове с мед, за да облекчите раздразненото от кашлица гърло.

Независимо от причината, непрекъснатата суха кашлица може сериозно да повлияе на ежедневния Ви живот, особено ако е по-силна през нощта. Помислете за подтискащи кашлицата средтва, които да Ви помогнат да се справите с нея.

Сподели в:

Коментарите са затворени