Първа помощ при настинка и грип

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

В пика на боните е важно да си припомним какви са инфекциите на горните дихателни пътища и да се изясни ключовата разлика между двете основни групи вирусни заболявания. Често се смята, че простуда и грип са едно и също нещо. Но грипът е много по-сериозен от обикновената настинка.

Въпреки че симптомите могат да бъдат подобни, настинката е много по-често срещана. Общото е, че идвете заболявания се причиняват от вируси, които се разпространяват по въздушно-капков път. А броят на кихащите и кашлящи хора около нас драстично се увеличава през зимните дни. При настинката влошаването на здравето настъпва постепенно, проявява се хрема още в първите часове, а болките в гърлото се появяват едва след втория ден. При грипа се наблюдава внезапно влошаване на общото състояние, придружено с висока температура, главоболие, умора и дори фотофобия.

Независимо дали страдате от грип или настинка, попитайте Вашия фармацевт в Аптеки Запад за ефективен препарат, който бързо да облекчи неприятните симптоми.

Много от симптомите, които съпровождат настинката и грипа са част от процеса на оздравяване – показател, че имунната система се бори. Повишената температура например доказва, че тялото Ви се бори с вирусите – това става по-лесно в среда с по-висока температура. Кашлицата от своя страна почиства дихателните пътища от секретите, които задържат болестотворни организми. Секрета от носа, също допринася за изхвърлянето на вредните бактерии и вируси.

Не пропускаме и предопреждението, че вирусните инфекции не се влияят от лечение с антибиотици и прилагането им може само да утежни състоянието на болния, Едновременно с това затруднява организма като нарушава чревната флора. Не подценявайте консултацията с лекар, ако симптомите продължат повече от няколко дни,той може да прецени риска от усложнения, както и кога инфекцията може да прерастне в бактериална.

Важно е да спазвате стриктна хигиена и да избягвате местата, на които се събират много хора.

Сподели в:

Коментарите са затворени