Орално здраве по време на бременност

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
д-р Росен Загоров
Дентална клиника AMAYA

За да се оцени здравето на устната кухина и зъбите и да се определи дали има нужда от дентално лечение, е важно да се насрочи преглед с лекар по дентална медицина, веднага щом се установи бременност. Нелекуваните зъбни инфекции могат да представляват риск за плода, както и за майката. Ако има възникнали спешни състояния трябва да се обърне внимание своевременно, за да се премахне болката и опасността от инфекция, която може да повлияе негативно на развитието на плода. При необходимост от поставяне на локална или обща анестезия за провеждане на дентално лечение е задължителна консултацията с гинеколог.

Манипулации

Ако е възможно рутинните манипулации е най-добре да се извършват след първия триместър и до втората половина на третия триместър. Първият триместър е периода, когато органите на бебето се формират и плодът е най-податлив на влиянието на околната среда. По време на последната половина на третия триместър може да е неудобно да седите на стоматологичния стол дълго време.Ако е необходима рентгенова снимка за лечение при възникнало спешно състояние, трябва се вземат всички предпазни мерки като оловна престилка, включваща яка, предпазваща от облъчване на корема и по-специално на щитовидната жлеза. Облъчването от зъбни рентгенографии е изключително ниско. Денталните рентгенографии не са противопоказани по време на кърмене или ако се правят опити за забременяване.

Парадонтит и бременност

Доброто орално здраве по време на бременност е много важно за нейното леко протичане. Ако в начален етап заболяванията на венците не бъдат овладени, те могат да преминат към пародонтит. На по-късен етап това може да доведе до загуба на поддържащата зъба кост и в крайна сметка и на самите зъби. Има доказателства, че патогенните бактерии в плаката могат да нахлуят в тъканите на плацентата и да предизвикат възпалителна реакция, кое- то от своя страна може да доведе до преждевременно раждане. Съществува и корелация между тежестта на пародонталното заболяване и риска от повишено кръвно налягане по време на бременност. Наличието на пародонтит също води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и диабет.

Добра хигиена

Да имаме здраво тяло означава и да успяваме да поддържаме и здравето на устната кухина. Зъбите трябва старателно да се мият поне по два пъти на ден, за да се премахне плаката, натрупана по тях. Не трябва да се забравя и ежедневното почистване на междузъбните пространства с конец или интердентални четки, както и използването на подходяща вода за уста. Поддържайте здравословен хранителен режим, спортувайте и се наспивайте достатъчно. Редовно посещавайте своя зъболекар.

Сподели в:

Коментарите са затворени