Опасност: кърлежи

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Д-р Снежана Атанасова
Дерматологична клиника ATA-Derma

Обичаме да прекарваме голяма част от времето си на открито и децата най-често си играят на площадки с тревни площи. Кърлежите са част от рисковите, които крият удоволствията на открито особено през месеците май, юни и юли, при температура над 20ᵒ и при влажност 90 – 95 %. Те са малки насекоми от подклас акари, хранещи се чрез кръвосмучене от бозайници и птици. Те се закрепват за жертвата с помощта на хоботчето, което се намира в горната част на тялото, което служи за пробиване на кожата и смучене на кръв.

Кърлежите търсят окосмена, топла и влажна част от тялото, на която да се закачат. Предпочитани места са свивките на коленете, подмишницата, в косата, зад ушите или близо до скалпа. Проверявайте тези места.

Инфекции и болести

Кърлежите разпространяват бактерии и причиняват инфекциозни заболявания. Най-разпространената болест, която се предава от кърлежите е Лаймската болест (Борелиоза). При ухапването чрез слюнката на кърлежа бактерията попада в организма и чрез кръвта и лимфата се разнася и попада във вътрешните органи. Лаймската болест протича с характерни кожни промени, понякога общо неразположение – с температура и със ставни болки. Бактериите от род  борелии отделят токсин, който предизвиква силна реакция на имунната система, затова са важни не само анамнезата и клиничната картина, но специфични имунни изследвания, ранна диагностика и навременно приложено лечение. Лечението се провежда в зависимост от стадия на болестта. При ненавременно диагностициране състоянието се влошава – засягат се сърцето, нервната система, може да се развие и енцефалит (мозъчно възпаление).

Съществуват противоречиви мнения за това как се вади кърлеж

Всички сме чували за съвети от рода как трябва да се върти кърлежа обратно на часовниковата стрелка, да се намазва с олио и други. Именно това обаче са грешни практики, кърлежът не трябва да се задушава с мазни течности и да се стресира, тъй като тогава връща кръвта обратно и точно така се създава риск от заразяване.

За правилен метод се счита премахването с помощта на специална пинсета или с конец. Ваденето с пинцета се извършва като се захваща възможно най-близо до кожата, където е хоботчето и се издърпва нагоре. Когато се прави бримка с конец той се слага максимално близко към кожата. Като трябва да внимавате, да не се затегне коремчето на кърлежа. Бримката се затяга и започвате бавно да разклащате вляво и вдясно, леко придръпвате нагоре, държейки конците перпендикулярно към кожата. След премахването на кърлежа, мястото се дезинфекцира и се следи за зачервяване и подуване. Ръцете трябва да се измият добре.

Редно е кърлежът да се занесе, да се изследва в рамките на 3 дни. Ако е жив го поставете в бурканче с малко мокро листче хартия. Ако е невъзможно да се направи изследването, направете си консултация с дерматолог, който да Ви назначи профилактична терапия и специфични кръвни изследвания, за да предотвратите последващи усложнения.

Сподели в:

Коментарите са затворени