Навици за добра орална хигиена при децата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Развиването и поддържането на навици за добра орална хигиена при децата може да се окаже истинско предизвикателство. Как да научим най-малките да се грижат за зъбите си? Вижте нашите съвети:

Създайте стоматологичен график за децата си

За да минимизирате вероятността от развитие на дентални проблеми, трябва да знаете кога трябва да отведете децата при стоматолог и да се постараете да се придържате към този график.

Грижа преди появата на първи зъбки: през първите шест месеца от живота на детето зъбите все още се развиват във венците. През този ранен етап Вашата задача е да осигурите на децата си здравословна диета.

Първите зъбки: посетете педиатричен зъболекар за първоначален скрининг и разработете график за наблюдение на развитието на зъбите на детето. Планирайте посещения приблизително веднъж на всеки шест месеца. Млечните зъби започват да растат около шестмесечна възраст, а постоянните започват да се появяват на около 6 години. Веднага щом децата започнат да използват четка за зъби, е време да свикнат да наблюдават своята орална хигиена и да се научат не само как правилно да четкат зъбите, но и да разберат защо това е толкова важно.

Запознайте детето с образователни материали

Ще намерите изобилие от образователно съдържание, което ще помогне на децата Ви да разберат стойността на денталното здраве и как да почистват правилно зъбите.

Водете с пример

Не казвайте, а показвайте – мийте зъбите си заедно с децата, за да видят, че Вие също се грижите за здравето си. Макар че може да се наложи да изчакате, докато пораснат достатъчно, за да разберат, обяснявайки рисковете за здравето, свързани с пренебрегването на устната хигиена, ще ги мотивирате да поддържат добрите навици и след време.

Включете ги в процеса

За да помогнете на децата да се интересуват повече от устната хигиена, ги вземете със себе си и ги оставете сами да изберат детска четка и паста за зъби.

Обяснете риска от кариеси

Обяснете риска от поява на кариес, заболявания на венците и загубата на зъби. Ако те са твърде малки, за да разберат тези опасности, можете да говорите за това как четката и пастата помагат при лош дъх и служат, за да имат здрави зъбки. Научаването на децата на добри навици за поддържане на орална хигиена е от съществено значение не само за тяхното благополучие в този ранен етап от развитието им, но и в дългосрочен план за цял живот.

Сподели в:

Коментарите са затворени