Настинка и грип по време на бременност

За всяка бременна жена разболяването е голямо изпитание и притеснение. Известно е, че през бременността е добре да се избягва приема на традиционни лекарства. За щастие, има и някои по-безопасни за майката и бебето начини за справяне с оплакванията.

Настинката е вирусна инфекция, която причинява редица симптоми, включително:
  • Главоболие
  • Висока температура
  • Възпалено гърло
  • Запушен нос
  • Кашлица
  • Чувство на умора и мускулни болки
Обикновено тя настъпва постепенно и след седмица, две започвате да се чувствате по-добре.

По отношение на грипа, главния причинител е грипен вирус, който се предава по въздушно-капков път, при обикновен говор, кихане, кашляне, излагайки на риск околните. През зимните месеци предаването на заразата е улеснено, прекарвате повече време в затворени пространства с много хора, все по-малко време прекарвате навън, слънчеви лъчи, източник на витамин D са оскъдни. По време на бременност се наблюдава спад в имунната система, ето защо се счита, че тогава има по-голяма вероятност от боледуване.

Препоръки за лечение при бременност

Почивка. Най-добрият начин да се преборите с инфекцията е почивката. Поспете, колкото е възможно повече, по този начин тялото има възможност да съсредоточи енергията си върху процеса на оздравяване.

Хидратация. Поради повишената температура, тялото губи течности, които са необходими на бебето. Добре хидратираната клетка е в състояние да се отърве от токсините, за да успее да се пребори с вируса. За да се избегне обезводняване, се старайте да приемате колкото можете повече течности – вода, чай, пресни сокове. Може да пиете топла вода с лимон и малко мед за облекчаване на болките в гърлото.

Хранене. Консумирайте предимно пресни и свежи плодове и зеленчуци. Включете в менюто си колкото може повече пъстроцветни храни. Те са богати на антиоксиданти. Поддържат клетките здрави и се борят с инфекцията. Наблегнете на храни богати на цинк, който има силни имуностимулиращи свойства.

Овлажнител за въздух – Поддържането на носните пътища влажни, ще облекчи запушения нос, особено при спане. Ако не разполагате с овлажнител, може да поставите съдове с вода по отоплителните уреди в дома Ви.

Медикаменти. Не се препоръчват експерименти със здравето и употреба на медикаменти без консултация с лекар или фармацевт. Повечето препарати могат да преминат през плацентата и да въздействат върху плода. Ето защо всеки прием на каквото и да е лекарство, следва първо да се консултира с вашия лекар или акушер-гинеколог.

Хомеопатични препарати. Те подпомагат тялото в изработването на антитела и специални клетки за елиминиране на болестотворните микроорганизми. Проучвания са доказали тяхната ефективност и безопасност за употреба както от бременни, така и от деца от едногодишна възраст. Още при първите симптоми на настинка и грип можете да започнете лечение с хомеопатия, за да мобилизирате организма да се справи с болестта и да се активизира имунната система. Може да се направи и профилактичен курс за 2-3 месеца преди и по време на епидемичния период.

Кога трябва да потърсите медецинска помощ?

Трябва да потърсите вашия личен лекар или акушер-гинеколог, ако симптомите Ви не започнат да се подобряват до три дни, или внезапно се влошите. Ако температурата Ви се покачи над 38°C , трудно дишате и гърдите Ви болят, трябва да бъдете прегледани от специалист, за да се предотвратят последващи усложнения.

В обобщение:

Следвайте сигналите на тялото си, не се преуморявайте, осигурете си повече спокойствие. Приемат на здравословна храна, добрата хидратация и почивката бързо биха могли да Ви вдигнат на крака, без дори да има нужда от прием на медикаменти. Когато става дума за грип, вашият лекар би могъл да Ви назначи противогрипно лечение, което да е подходящо и съобразено с вашето състояние.

Коментарите са затворени