Магнезиев дефицит – симптоми и решение на проблема

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
За един актуален проблем – магнезиевия дефицит, говори маг.-фарм. Стефан Илиев от Аптеки Запад

Магнезият е един от четирите минерала, намиращи се в най-голямо количество в човешкия организъм. Всяка наша клетка се нуждае от оптимални количества магнезий, за да работи правилно. Той участва в над 300 ензимни реакции в организма и е особено важен за функциите на сърцето, мускулите, нервите, костите и зъбите.

Магнезият поддържа равновесието на нервната и мускулната система, като също така регулира нивата на кръвната захар, кръвното налягане и участва в процесите на производство на енергия. Играе ключова роля за превръщането на витамин D в активна форма, който пък от своя страна повишава усвояването на магнезий и калций, и доказано се бори с чувството на умора и потиснатост през зимните месеци.

Недостигът на магнезий е все по- често срещано явление. За съжаление, когато се изследвате за магнезиев дефицит, резултатите може да не са напълно обективни, тъй като количеството му в кръвта се запазва дълго време в нормата, поддържано от депата в костите. Едва когато организмът премине в режим на декомпенсация, и депата му са изчерпани, налице се проявяват признаците на магнезиев дефицит.

Когато тялото е под стрес, то използва големи количества магнезий, за да се справи с него, независимо дали е предизвикан от физически или психически натоварвания. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания и тези с диабет, почти винаги са с магнезиев дефицит, а обилното потене и употребата на диуретични продукти допълнително ускорява елиминирането на магнезий от тялото. Голяма част от лекарствата могат да нарушат усвояването на магнезий от храната, като пример за такива са антиацидите, някои лекарства за лечение на високо кръвно налягане и слабителните средства. Високата употреба на алкохол също е причина за недостиг на магнезий.

Ето как тялото ни подсказва, че имаме нужда от магнезий:
  • Чувство на умора и отпадналост
  • Чести мускулни крампи
  • Нарушения на съня, безпокойство и раздразнителност
  • Липса на концентрация

Дефицитът на магнезий увеличава риска от развитие на костни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Не пренебрегвайте и чувството на умора и отпадналост – това може да е признак на недостиг на витамин В6. Той участва активно в поддържането на имунната система, играе важна роля в метаболизма, помага за регулиране на хормоните. От жизненоважно значение е при заболявания на сърцето и бъбреците. Човешкото тяло не може само да синтезира витамин В6, което налага неговото ежедневно набавяне от външни източници. Храни, богати на В6, са слънчоглед, месо и риба тон.

Комбинацията от магнезий и витамин B6 помага за правилното функциониране на нервната система и поддържането на здрави мускули и кости. При стрес, сериозно физическо натоварване, постоянна от падналост и мускулни схващания, спазми и крампи често препоръчваме приема на Магнезиум В6 ФОРТЕ. Благодарение на течната си форма и магнезий от органичен произход, приема на всяка ампула води до пълноценното му усвояване, а това е най-важното условие за работещ магнезиев продукт. Магнезиум В6 ФОРТЕ показва бързо действие при интензивни спортни занимания, психическа и физическа умора, като ни помага да върнем тонуса на тялото си. Магнезиум В6 ФОРТЕ доказано елиминира чувството на отпадналост и умора, както и нервните неразположения и негативните въздействия на стреса.

 

Сподели в:

Коментарите са затворени