Лято без стомашни проблеми

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

маг.-фарм. Младен Медков
Аптеки Запад

Лятото е сезонът, който най-често ни носи положителни емоции с настъпването си, и неслучайно – по това време на годината хората се отдават на пътешествия, излети сред природата, спорт на открито и други развлекателни дейности. Отпуските започват, но често се случва да пренебрегнем един недотам приятен факт, а именно, че през лятото също така отбелязваме пик на инфекциите, засягащи стомашно-чревния тракт.

Симптоми и чести причинители

Причинители на стомашно-чревни инфекции могат да бъдат както бактерии (най-вече eшерихия коли, салмонела, шигела, кампилобактерия), така и вируси и паразити (ротавирус, аденовирус, протозои). Горещото време благоприятства развиването на тези микроорганизми, което значително увеличава шанса организмът ни да се срещне с тях. Инкубационният период обикновено е кратък и първите симптоми са налице след 30-60 минути. Заболяването протича с различна степен на усложненост. Наблюдава се обща отпадналост, спазми в коремната област, повръщане, диария, повишена телесна температура. Ако те не бъдат овладени навреме, може да се стига до дехидратация на организма, като в по-сериозните случаи често се налага и хоспитализация.

Лечение и превенция

Добрата хигиена е най-добрата стратегия за превенция на този тип инфекции. Честото миене на ръцете и консумацията на храна от сигурни източници значително намалява шанса от заразяване. Докато сте на почивка обаче, невинаги можете да се придържате към тези препоръки, затова е важно да знаете как да реагирате адекватно, когато е налице симптоматика.

Пробиотици

Пробиотиците са на първа линия в случаи на чревни инфекции. Освен че възстановяват естествената чревна флора на организма, те същевременно спомагат за елиминирането на патогените като стимулират имунната система и възпрепятстват развитието им. При остри състояния диарията и повръщането трябва да бъдат овладени навреме, за да се избегне дехидратация на организма. Това се постига чрез правилен избор на антидиарични и антиеметични средства. Отделно, включването на спазмолитици успокоява болезнените спазми при поривите за повръщане и честите диарични изхождания. Диетата също трябва да бъде съобразена – препоръчителен е приемът на запичащи храни и течности за възстановяване на електролитиния баланс. Може да се приема и активен въглен, който има адстрингентно и детоксикиращо действие. Важно е винаги да се съветвате своевременно със здравен специалист, за да бъде лечението ефективно и адекватно. Ирационалната употреба на антибиотици не само, че може да не помогне, но в някои случаи може да влоши симптоматиката, особено когато става въпрос за вирусна инфекция. Не всички така наречени стари и изпитани лекове са безопасни. Така например приемът на йодна тинктура, дори и в съвсем малки количества, крие риск от увреждане на чревния епител. Широкоспектърните антибиотици пък бързо унищожават естествената чревна флора. Антидиаричните средства, които потискат чревната перисталтика, ако са прилагат в по-голяма от терапевтичната дозировка, могат да доведат до констипация. Отклонението от утвърдените методи за лечение често може да обостри симптомите, вместо да ги третира.

Как да постигнете желания баланс?

Ясно е, че докато сте на почивка не може и не бива постоянно да се тревожите какво може да сполети храносмилателната Ви система. Все пак целта на ваканцията е да ви разтовари от проблемите на ежедневието, а не да създава нови такива. Това, което би следвало да направите, е да сте сигурни, че сте адекватно подготвени за евентуални извънредни ситуации. Спрете се на пробиотик с достатъчно научни доказателства от клинични проучвания и експериментални изследвания за неговата ефективност и безопасност при деца и възрастни, който може да се прилага и за лечение на заболявания, и за профилактика. Винаги може да се доверите на съветите на Вашия фармацевт от Аптеки Запад, за да прекарате едно спокойно и щастливо лято.

Сподели в:

Коментарите са затворени