Лечение и диета при диария

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Диарията обикновено е симптом на гастроентерит – възпаление на чревната стена. Гастроентеритът може да се дължи на вирусна, бактериална или паразитна инфекция. Диарията може да е причинена от прием на заразена храна или вода. Сред другите чести причини за появата на диария са стрес, прием на някои лекарства, хронични алергии, прекомерна употреба на алкохол или кафе.

При диария се наблюдава прекомерно отделяне на безформени изпражнения с водниста консистенция (повече от 3 пъти за 24 часа). Това се дължи на нарушен баланс между отделеното количество вода и електролити в тънките черва (секреция) и обратното им поглъщане (абсорбция) в клетките на чревната лигавица.

Диетата е важна стъпка, както по време, така и като превенция на диарията. В случаи на диария най-важно е да осигурите покой на стомашния тракт с лека храна и да приемате достатъчно течности.

При избора на лечение против диария препоръчително е да се консултирате с фармацевт и да спазвате дозата, честотата и препоръчителната продължителност на лечението, спрямо здравословното ви състояние.

Сподели в:

Коментарите са затворени