Куркума: натуралната суперхрана

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Изпитвате ли скованост в мускулите и ставите в деня след тренировка или сутрин, след като сте станали от сън? Случва ли Ви се при ежедневни дейности като изкачване на стълби, навеждане, разходки и дори домакинската работа, да изпитвате трудност заради мускулна и ставна чувствителност или скованост?

Причини за чувствителност в мускулите и ставите

Тежкото натоварване на работното място или спортни дейности, травми или възпаление на ставите са едни от най-баналните причини за намаляване на подвижността и увеличение на чувствителността в ставите и мускулите. Възрастните хора са засегнати по-често от този проблем, но поради начина на живот все повече млади хора изпитват подобен дискомфорт. Това е резултат от продължително обездвижване, прекалено натоварване на работното място или интензивни спортни занимания.

Какво можете да се намали ставната чувствителност?

Движението и леките упражнения са ключът към намаляване на ставната чувствителност и подобряване на подвижността. Те помагат да се разтегнат схванатите мускули, лигаменти и сухожилия и най-важното – спомагат за движението на вътреставната течност и смазването на триещите се повърхности на костите. Здравословният начин на хранене също е важен за поддържане на здравето на мускулите и ставите, чрез намаляване на теглото и доставяне на ценни хранителни вещества. Храна, богата на омега-3 мастни киселини, калций и витамин Е, е доказано полезна. Хранителни добавки и функционални храни с мощни антиоксиданти като куркума, могат да са това, от което имате нужда, за да сте здрави и подвижни.

Куркума: натурална суперхрана

Куркумата е популярна подправка в азиатската кухня, но също широко използвана като лечебно растение в традиционната индийска и китайска медицина. Наскоро и западният свят започна да разпознава куркумата като средство на избор, поради редицата й благоприятни ефекти върху здравето. Много проучвания доказват полезните свойства на куркумина (активното вещество на куркумата) върху възпалението, ставната чувствителност и подвижност.

Антиоксидантна и противовъзпалителна активност

Поради мощната си антиоксидантна и противовъзпалителна активност, куркуминът действа в „сърцето“ на ставната чувствителност. Той допринася за по-добра подвижност на ставите, мускулите и сухожилията, и защитава ставния хрущял. Няколко проучвания доказват благоприятния ефект на куркумина при възстановяване на мускулите след интензивни тренировки и спортни травми.

Безопасна и ефикасна алтернатива

Като естествена алтернатива на противовъзпалителните лекарства, куркумата е безопасна за употреба и няма сериозни странични ефекти. Може да се приема дълъг период от време без оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт.

Не всички продукти с куркума са еднакви

Стандартните екстракти от куркума имат нищожна усвояемост от организма. Добавянето на куркумата като подправка към храната също няма да достави достатъчно количество от ценните й вещества.  Необходима е специална технология, която да направи куркумина, активната съставка на куркумата, по-усвоим от организма.
Flexofytol® е иновативен продукт, съдържащ био-оптимизиран екстракт от куркума. Процесът на био-оптимизация увеличава усвояемостта на куркумина с до 2700 пъти спрямо стандартен екстракт от куркума. Био-оптимизираният екстракт дава максимална усвояемост на куркумина, което Ви позволява да се възползвате максимално от неговите благоприятни свойства.
Flexofytol® е подходящ за млади и възрастни пациенти с проблеми в ставите, спортисти и хора, които подлагат ставите и мускулите си на интензивно натоварване.

Сподели в:

Коментарите са затворени