Косопад: диагностика и лечение

Д-р Снежана Атанасова
Дерматологична клиника АTA-Derma

Косъмът е придатък на кожата и поради тази причина попада в компетенцията на дерматолога. Основната функционална част на косъма е косменият фоликул. Това е миниатюрен орган със собствена лаборатория, която произвежда хормони, растежни фактори, сигнални молекули и други. Всеки космен фоликул има собствена мастна жлеза и собствен мускул. Най-важната част на космения фоликул е космената луковица. Те представлява зона на растежа – мястото, където се намират стволовите клетки. Ако тази област е увредена поради една или друга причина, косъмът няма да порасне.

Преди да говорим обаче какво представлява косопадът, е необходимо да разгледаме фазите на космения цикъл. Той представляват редуване на процеси на регрес и регенерация и продължава през целия живот на човека като преминава през няколко фази: анаген, катаген и телоген.

Анаген е фазата на активен растеж и пролиферация на космения фоликул. По време на анагенната фаза коренът на косъма лежи дълбоко в подкожната тъкан. Той расте със скорост около 0,35 mm на месец, а фазата на анаген за космените фоликули по скалпа е от 2 до 6 години. Трудностите в растежа на косата при някои хора се дължи именно на кратката фаза на анаген.

Катагенната фаза е преходен етап, който е изключително кратък и продължава само няколко дни до 2-3 седмици. По време на фазата на катаген растежа на косми изведнъж спира и настъпва програмирана клетъчна смърт на всички структури на космения фоликул, с изключение на малка част от епителните клетки, които ще дадат началото на следващия косъм.

Телоген е фазата, в която се достига най-ниското ниво на делене и биохимична активност на клетките, наричана още фаза на почивка. Около 6-8% от всички косми са във фаза на телоген. Продължава около 3-4 месеца. В края на тази фаза косъмът се губи спонтанно или при разресване.

По време на консултацията, дерматологът събира информация относно вашето състояние и навици. Откога е проблемът? Имате ли хронични заболявания? Дали сте боледували през последните месеци или сте преживели силен стрес през последните 3 месеца?

По време на самия преглед дерматологът преглежда не само скалпа, но и лицето, веждите и миглите, а ако се наложи – също тялото, ноктите и лигавиците. Понякога специфичните признаци са разхвърляни и е необходим подробен визуален анализ, за да се сглоби цялата картина.

Лечението и неговата продължителност зависят от формата и вида на косопада. Важно е да знаете, че винаги има индивидуална специфика в лечението и няма универсална схема, която да помогне на всички.

Коментарите са затворени