Митове за контактните лещи

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Не искате да носите очила? Контактните лещи са алтернатива, която си струва да проучите.

Какво точно представляват контактните лещи?

Те са алтернатива на очилата, носени директно върху повърхността на окото. Обикновено са изработени от прозрачен, гъвкав, много тънък гел. Подобно на очилата, те работят като пречупват и префокусират светлината, която влиза в очите Ви, позволявайки Ви да виждате по-ясно. Контактните лещи са подходящи за повечето хора, които носят очила и могат да коригират както късогледство, така и далекогледство. Подходящи са също и ако имате астигматизъм. Ако обмисляте поставянето на контактни лещи, то задължително първо се допитайте до специалист, дали са подходящи за Вас.

Очила или контактни лещи?

Много хора избират контактните лещи, защото предпочитат да не им се налага да носят очила през целия ден. Тъй като лещите се движат с очите, много хора откриват, че се чувстват по-естествено и им осигуряват по-пълно зрително поле.

Имайте предвид обаче, че при носенето на контактни лещи, трябва да се спазват стриктно всички необходими процедури за почистване и да се обръща специално внимание на хигиената. Повечето от тях имат максимално препоръчително време за носене. Ако ги държите по-дълго от препоръчителното, очите Ви ще се чувстват некомфортно. Ако страдате от алергии или сенна хрема, може да откриете, че през този период е по-добре да носите очилата си. Когато плувате, също не е подходящо да сте с лещи.

Видове контактни лещи

Предлагат се много видове. Специалист, трябва внимателно да оцени вашето зрение и здравето на очите Ви след което да препоръча най-подходящия за Вас вид въз основа на цялостния Ви начин на живот.

  • Дневни лещи за еднократна употреба – след носене те се изхвърлят, въпреки това следете стриктно за хигиената на ръцете си при поставяне и премахване на лещите
  • Ежедневни за многократна употреба – могат да се носят ежедневно, обикновено за период от месец. След всяко носене се отстраняват и почистват старателно, след което се съхраняват в специален разтвор
  • Лещи с удължено носене – проектирани са да се носят ден и нощ, обикновено в рамките на месец, след което се изхвърлят
  • Твърди газопроницаеми лещи – направени са от здрава и устойчива пластмаса, която е проектирана да издържи до една година. Препоръчват се ако имате астигматизъм или при по-специални предписания. Тези лещи се отстраняват и почистват всяка вечер
Митове за контактните лещи
  • Възрастните хора не могат да носят контактни лещи – няма горна граница на възрастта за носенето на лещите.
  • Децата не могат да носят контактни лещи – няма и долна граница. Много деца се възползват от носенето на контактни лещи. Това може да им помогне за подобряване на самочувствието, също така да нямат притеснения при спортуване и други физически активности.
  • Носенето на контактни лещи причинява проблеми с очите – ако бъдат поставяни и премахвани правилно, контактните лещи е малко вероятно да Ви създадат проблеми с очите. Но тъй като лещите седят на повърхността на окото, безопасността и хигиената са сред най-важните.
  • Контактните лещи могат да се плъзнат към задната част на окото – не е възможно да се плъзнат или забият зад очната Ви ябълка. Понякога лещата може да се забие под клепача. Ако това се случи, можете да поставите няколко капки разтвор и леко да масажирате клепача. Това трябва да помогне за преместване и по-лесното отстраняване.
  • Контактните лещи са твърде скъпи – може да изглеждат по-скъпи, но за повечето хора изборът между очила и контактни лещи се основава не на цената, а на фактори като начин на живот, удобство и външен вид.

Ако все пак решите да си сложите контактни лещи, в оптиката ще Ви направят специално обучение, така че да можете да ги поставяте и отстранявате лесно и безопасно. Също така ще Ви инструктират и как да ги почиствате и съхранявате. Ще Ви бъде предоставен и „график“, при който постепенно да увеличавате часовете за носене, за да привикнете с тях. И помнете контактните лещи са подходящи за хора от всякаква възраст. Няма риск за очите Ви, ако следвате стъпките за безопасно използване и хигиена. И ако все пак се колебаете дали да пробвате, посъветвайте се с специалист и опитайте. Контактните лещи могат да ви спестят много неудобства и в същото време да помогнат на самочувствието и начина Ви на живот.

Сподели в:

Коментарите са затворени