Как да изградим щастлива връзка

Петя Георгиева
Психолог и семеен консултант

Щастието в една връзка е желано и търсено от много хора. Много фактори могат да бъдат причина за отдалечаване от щастливата връзка. Това могат да са негативи от миналото, страх от отхвърляне или очаквания, които имате от новата връзка. Без значение дали имате партньор от дълги години или ново гадже, отношенията могат да бъдат уязвими. Но има някои неща, които можете да направите, за да изградите една щастлива и стабилна връзка.

Да опознаете и развиете себе си

Всеки има своите лични потребности и предпочитания, но често ги пренебрегва като не си дава сметка, колко важни са те. Да познавате истински себе си е изключително ценно, за да развиете авторство над живота си. Понякога е изключително полезно да имате време, в което не сте с половинка си, а можете да се отдадете на това да развиете и подобрите себе си и да инвестирате във връзката със самите себе си. Време, в което да усвоите нови умения, да се погрижите за здравето си, да тренирате или просто да се поглезите.

Да се цените и да си позволите щастие

Щастието е въпрос на личен избор. То не е нещо, което друг човек ви дава. Да се цените, не значи да сте егоист, който мисли само за себе си, а означава да имате здрава и стабилна самооценка. Ако не познавате себе си и не се чувствате добре в кожата си, тогава може да сте уязвими при избора на човека до вас. Възможно е да влезнете във взаимоотношения, в които сте в слаба и неспособна позиция. Това дава предпоставка да сте наранявани и малтретирани, които ще доведе до още повече липса на самоуважение. Трябва да се научите, да бъдете пълноценни, щастливи, самостоятелни и независими. Едва когато сте щастливи и в хармония сами със себе си, можете да изградите щастливи отношения с друг човек.

Да уважавате човека до вас

Във взаимоотношенията между мъжа и жената има два ключови елемента, които изграждат стабилна връзка – добра комуникация и взаимно уважение. Щастливата връзка е невъзможна без да отдавате значение на нуждите на партньора до вас. Ако не възприемате партньора си като достоен, ценен, важен и заслужаващ вашето уважение, не само щастието, но и връзката скоро ще се изпари. Да уважавате човека до вас, означава да приемете неговото мнение, вкус и предпочитания. Не влизайте във връзка с намерението, да промените другия човек. Всеки има нужда от лично пространство. Хората трябва да се чувстват свободни във връзката, в противен случай, се чувстват като в капан. Приемането и уважението в отношенията са източник на щастие и удовлетворение.

Коментарите са затворени