Как да изберем пробиотик?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Пробиотиците се препоръчват за терапевтична модулация на чревната микрофлора и осъществяват своя ефект чрез различни механизми. Но за приложението им в клиничната практика са необходими научни доказателства за тяхната ефективност в профилактиката и/или лечението на остри и хронични гастроинтестинални заболявания при различни възрастови групи.

Когато избирате пробиотик, е добре да се спрете на този с достатъчно научни доказателства от клинични проучвания и експериментални изследвания за неговата ефективност и безопасност при възрастни и деца. Да може да се прилага за лечение на заболявания при болни и за профилактика на заболявания при здрави хора. Всяко положително въздействие върху здравето или превантивен характер следва да бъдат потвърдени.

Повечето пробиотици в България според Европейската Агенция за безопасност на храните (EFSA) могат да се прилагат само за коригиране на хранителния дисбаланс при здрави хора, без да се използват като превенция. Ето защо, преди да решите кой пробиотик да изберете, е добре да знаете какви ефекти върху здравето може да очаквате и след това, че сте избрали този, който е доказан и се гарантира неговата ефективност.

Сподели в:

Коментарите са затворени