Явната, но скрита истина за любовта

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Петя Георгиева
Психолог и семеен консултант

petyageorgieva.com

Тази нова година може да е различна, но само и единствено ако ние решим да бъде такава! В месеца на любовта нека си признаем една явна, но и малко скрита истина, а именно, че накрая всичко се свежда до две неща – да обичаш и да бъдеш обичан. Мисли го, игнорирай го, пренебрегвай го, отричай го, присмивай се, но не можеш да избягаш от това.

Рано или късно излиза наяве потребността от любов. Любов, в която има лекота, спокойствие, която ти дава сила и енергия да вървиш на- пред, която е взаимност, подкрепа, разбиране, уважение. Уязвимост и вяра. Простота. Да знаеш какво би наранило другия и да избереш да не го направиш. Другият да е също толкова важен и значим във връзката, както и ти. Без борба за надмощие и его. Да знаеш, че ще има трудности и да оставаш въпреки тях, по време на тях. Да си там, до- ри когато е неловко, тежко, именно когато е такова! Да градиш, да да- ваш и да получаваш. Да си ангажиран и отдаден. И да знаеш: никой на ни- кого не е длъжен. Мъката си е твоя, щастието също. Ти си това, което избереш. И няма как да обвиниш някого, че не ти дава необходимото, ако първо ти не го правиш за себе си.

Искаш да бъдеш обичан? А ти даваш ли любов? Искаш да те уважават? А ти можеш ли да уважаваш другите? Искаш да имаш повече приятели? А ти добър приятел ли си? Искаш да те разбират повече? А ти умееш ли да разбереш другия? Любовта идва само тогава, когато си усетил вкуса на сладкото, опитал горчивото. Обичал си, боляло те е. Бил си високо горе, паднал си. Станал си.

Сега може да дойде някой, с който да ти е спокойно. От първата секунда. Без въпроси. Без притеснения. Без излишни саможертви. Леко, бавно и ефирно. Красиво.

В пълноценните и удовлетворяващи партньорски отношения има емоционална интелигентност. Приемане на различията между теб и другия с разбиране. Когато показваш грижа към болката и раните на човека до теб, също и да му позволиш да се докосне до твоите. Да не се страхуваш да показваш чувствата си и да разкриваш нуждите си, но и да можеш да чуеш и приемеш тези на другия. Да бъдете точно това, което сте. Едно от най-прекрасните лица на любовта е да знаеш кой си, да знаеш какво предлагаш, какво очакваш и с гордост да се радваш и да се възхищаваш на човека до себе си. Да обичаш и да бъдеш обичан – явната, но скрита истина за любовта.

Сподели в:

Коментарите са затворени