Хронично кървене на венците

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
д-р Любов Терзиева
Дентална клиника AMAYA

Кървенето на венците е сред най- често срещаните проблеми при пациентите. Основната причина за хроничното кървене е заболяването гингивит. То се характеризира с раздразнение, зачервяване и подуване на венеца около зъба.

Когато са здрави, венците са с бледо-розов цвят, твърди и стегнати. В начален стадий на гингивит може да не се забелязват симптоми. При задълбочаване на възпалението обаче се наблюдава тъмночервен или лилав цвят на венците и подуване. При миене на зъбите и почистване с конец се появява кървене с различен интензитет, чувствителност на зъбите и лоша миризма. В отделни случаи се наблюдава и отдръпване на венеца от конкретен зъб.

Причини за появата на гингивит

Най-разпространената причина за гингивит е лошата орална хигиена. При нередовно почистване се натрупва плака (невидима леплива материя, която съдържа бактерии и хранителни остатъци) по повърхността на зъбите. Трябва да бъде почиствана всеки ден, в противен случай плаката остава по зъбите и започва да се втвърдява с времето. Превръща се в зъбен камък и започват да се натрупват бактерии, което води до възпаление на венците и кървене. С времето венците се подуват, стават болезнени и кървят обилно при четкане, което от своя страна води до нежелание у пациента да продължи с личната си орална хигиена. Последва задълбочаване на състоянието, тъй като почистването на плаката е в основата на лечението на възпалените венци. По този начин пациентът попада в порочен кръг на заболяването и неговите симптоми.

Всеки може да развие гингивит, но има някои предразполагащи фактори, които водят до увеличаване на риска от възпаление. Това са: тютюнопушене, лоша орална хигиена, напреднала възраст, сухота в устата, непълноценно хранене (липса на витамин С), недобре подредени зъби, недобре изработени стоматологични коронки и мостове и състояния свързани с имунната система (ХИВ/ СПИН, раково заболяване). Приемът на някои лекарства срещу епилепсия, високо кръвно, хормонален дисбаланс и други медицински състояния също са предпоставка за развитието на гингивит.

Превенция и лечение

Навременното откриване и лечение на началното гингивално възпаление е от особено значение. Разумно е пациентът да посети своя стоматолог веднага щом усети и най-малкото притеснение относно венците си. Освен професионалната грижа, това заболяване изисква и сериозно старание от страна на пациента в домашни условия. Щателно почистване при четкане на зъбите, което трябва да продължи минимум 2 минути два пъти дневно, както и почистване с конец между зъбите поне веднъж дневно. Редовната употреба на вода за уста също е от голямо значение в борбата с възпалението.

Сподели в:

Коментарите са затворени