Черен бъз за силен имунитет

Имуностимулиращите свойства на черния бъз (Sambucus nigra) са добре познати в народната медицина. Плодовете на растението имат силно лечебно действие върху човешкия организъм. Те са черни или тъмно сини на цвят и имат много сладък вкус. Съдържат набор от биологично активни вещества като витамини А и С, холин, каротеноиди, органични киселини, слузни и дъбилни вещества, танини, аминокиселини, смоли, етерично масло, флавоноиди (рутин, изокверцитрин и хиперозид), гликозидни вещества, полифенолни киселини и много други.

Черният бъз осигурява мощна защита срещу бактерии и инфекции, тонизира и повишава енергията, намалява риска от диабет, подобрява храносмилането и метаболитните процеси, и насърчава здравословното отслабване, укрепва кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Силен имунитет

Широката му употреба се свързва с имуностимулиращите му свойства, които се дължат на витаминния състав и флавоноидите. Приет превантивно, черният бъз засилва съпротивителните функции на организма и значително намалява респираторните заболявания. Благодарение на антибактериалните и антиинфекциозните си свойства, той е сред най-често използваните имуностимулатори в детска възраст. Доказано е, че антоцианините повишават нивата на цитокините – клетъчни сигнални белтъчни молекули, които играят ключова роля за комуникацията между имунните клетки. Анто- цианините подпомагат антиоксидантната защита на организма, потискат растежа на вирусите и бактериите, и осигуряват отлична профилактика през есенно-зимния сезон.

Респираторни заболявания

Бъзовият концентрат е чудесно природно средство за ускоряване на възстановяването при заболявания на горните дихателни пътища, обикновена настинка, бронхит, ангина, пневмония, тонзилит и други. Биологично активните компоненти в плодовете на черния бъз оказват силен имуностимулиращ, противовирусен и антибиотичен ефект.

Ползи за храносмилането

Плодовете на черния бъз са богати на диетични фибри, които регулират процеса на храносмилане, елиминират запека, намаляват излишните газове и улесняват всмукването на полезните хранителни вещества в червата.

Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Бъзът е богат доставчик на фибри, които помагат и в прочистването на кръвоносните съдове от плаки и натрупване на лош холестерол. По този начин се намаляват рисковете от възникване на сърдечно-съдови заболявания, хипертония, атеросклероза. В бъза се намират и големи количества калий, който помага в контрола на кръвното налягане и допринася за здравето на сърцето и бъбреците. 

Коментарите са затворени