Опасна ли е аритмията?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Приели сме, че сърцето тупти без умора цял живот. И ако настъпи внезапно някакво странно нарушение в неговото равномерно биене, е притеснително. Аритмията е всяко нарушение на сърдечния ритъм, при което той е различен от нормалния синусов ритъм с нормална атриовентрикуларна проводимост.

Най-често срещаните аритмии са предсърдни или камерни ектрасистоли, брадикардии или тахикардии, предсърдно мъждене, AV блок и вентрикуларни фибрилации.

Генетичната предразположеност и артериалната хипертония са сред основните фактори за аритмия. Захарният диабет, затлъстяването, както и честата употреба на алкохол също могат да са причина за отклонения в сърдечния ритъм.

Аритмията сама по себе си не е опасна, но понякога е симптом на сериозно заболяване. Единичното проявление не е основание за притеснение, но ако започне да се появява по-често, се препоръчва консултация с кардиолог, който да определи подход за лечение. В аптеките се предлагат апарати за измерване на кръвно налягане с функции, които отчитат и анализират наличието на аритмия. Такъв апарат е Sendo Advance 3 – автоматичен апарат с технология HIRA, която анализира честотата на аритмичния пулс. Веднъж засечен, всеки аритмичен пулс се запаметява от апарата. В момента, в който в паметта се натрупат седем записа, HIRA ще анализира всеки следващ отчетен аритмичен пулс, ще определи степента му на аритмичност спрямо скала от четири предварително зададени нива и ще подаде съответно съобщение към екрана на апарата. Създаден за мерене при бицепса, Sendo Advance 3 се изработва в съответствие с най-високите производствени стандарти, за да предложи дългосрочно наблюдение на сърдечно-съдовата система.

В Аптеки Запад ще откриете автоматичен апарат за кръвно налягане Sendo Advance 3 с подарък – дигитален кантар.

Сподели в:

Коментарите са затворени