Хигиенни насоки | COVID-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

1. По време на извънредното положение останете вкъщи, а ако спецификата на работата ви го позволява – вършете задачите си у дома.
2. Направете план за покупките на храна и лекарства, така че възможно най-рядко да влизате в магазин или аптека. Това касае не само собствената ви безопасност, но и тази на фармацевтите и на служителите в хранителните магазини.
3. Нека пазарува по един човек от домакинство, екипиран подходящо с маска, очила и еднократни ръкавици. Маската е добре да се слага винаги, когато се планира влизане в затворени помещения с други хора, тъй като при дългия инкубационен период, характерен за COVID-19, никой не може да бъде сигурен дали не е носител на вируса. Сваляйте маската внимателно, без да я пипате от външната страна.
4. Не пипайте с голи ръце дръжки на асансьор, вратата на входа, пари, врати, смесители на мивки, дръжки на тоалетни и въобще каквото и да е навън. Използвайте ръкавици или пипайте през дебела хартия/плат/торбичка. Ако докосвате с голи ръце повърхости или пари, ползвайте дезинфектант на алкохолна основа.
5. Предпочитайте квартални магазини, в които няма струпване на хора и ако е съвсем малък обект, помолете да бъдете вътре единствен клиент, а другите да изчакат отвън на разстояние. Помолете служител в магазина да сложи табела: “моля, влизайте един по един”. Ако отивате в голям магазин, избягвайте час пик. Проверете за онлайн супермаркет.
6. Ако срещнете познат навън, спазвайте дистанция от поне 1,5 – 2 m.  Избягвайте всякакви здрависвания, прегръдки, целувки. Не се притеснявайте на опашката да кажете на непознати, че искате дистанция.
7. В магазина избягвайте закупуването на непакетирани стоки. Не купувайте насипен хляб и закуски.
8. Не правете събирания със съседи и роднини, нито вкъщи, нито по площадки. Пазете дистанция от всеки извън вашето домакинство.
9. След прибиране у дома, измийте много старателно ръцете, не ходете с обувки из къщата, дезинфекцирайте телефона си. Дезинфекцирайте всичко, което влиза отвън, включително покупките от магазина. Обработвайте дръжки, ключове, дистанционното и други често пипани места със спирт 70%.
10. Пазете възрастните хора и хората в риск. Говорете с ваши възрастни близки и хора от други рискови групи да не излизат и предложете да пазарувате за тях.
11. Ако имате неразположения, не се втурвайте към болницата, а звъннете на личния си лекар. На следния денонощен телефон – ТУК можете да задавате въпросите си относно новия коронавирус.


		
		
		
				
					
Сподели в:

Коментарите са затворени