Погрижете се за здравето на детските очички

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Докато децата растат, качеството на зрението им е от решаващо значение за тяхното развитие и учене, така че е особено важно да се грижите за здравето на очите им. Наличието на какъвто и да е проблем със зрението може да доведе до трайни промени в техния напредък както в социално отношение, така и в умственото им развитие.

Как да откриете дали детето има проблем с очите

Не винаги е лесно да разберете дали детето има проблем със зрението, но има признаци и симптоми, за които да внимавате:

  • Стои близо до телевизора или държи книжките твърде близо до очите си
  • Често трие очите си
  • Оплаква се от главоболие или уморени очи
  • Чувствително е към светлина
  • Забелязвате движение на някое от очите навътре или навън
  • Трудно задържа вниманието си върху предмет, който показвате

За да се следи състоянието на детските очички, трябва да се посещава детски офталмолог поне веднъж годишно, като първия преглед на детето трябва да е след навършване на шест месечна възраст. В никакъв случай не трябва да се отлагат тези прегледи, особено ако в семейството Ви има страдащи от очни проблеми и заболявания. Не забравяйте, че ако не вижда добре, детето Ви най-вероятно не знае това или не може да Ви каже. Колкото по-рано се открие даден проблем, толкова по-голям е шансът да се коригира.

Очни проблеми

По-голямата част от проблемите в детска възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. Късогледството е затруднение да се виждат ясно отдалечени предмети. Далекогледството е много често срещано при деца. Успешно се лекува и в по-късна възраст не се налага дори носенето на очила в повечето случаи. Нелекуваното далекогледство, обаче, води до кривогледство и може да се стигне до намаление на зрението на едно от очите за цял живот.

Амблиопията е замъглено или некачествено зрение на близо и на далеч. Нарича се още „мързеливо око“. Започва по време на детството и ако не се лекува правилно, остава намалено зрението за цял живот, което не може да се коригира с очила. По-лесно се лекува „мързеливо око“ до шестгодишна възраст, като се насърчава използването на засегнатото око – това става чрез покриване на по-силното око с лепенка за очи.

Как да защитим детските очи?

Задължително е преди започване на училище да се направи пълен очен преглед на вашето дете, за да има време да се изпише точна корекция, ако се налага и за да сте спокойни, че ще възприема материала в училището.

В предучилищна и училищна възраст има рязко израстване, което води и до възможни промени в изписаните очила, поради развитие на зрителната система.

Прегледа

Имайте предвид, че развитието на детето Ви се следи от педиатър или от личния Ви лекар. Те не са очни специалисти и не могат да извършат пълен преглед на зрението на детето. За съжаление, не е предвиден профилактичен преглед на децата в детските градини. Поради тази причина може да се пропусне сериозен очен проблем. Най-добрият начин да предотвратите това е да посетите специалист офталмолог.

Своевременната корекция на зрението, може да предотврати развитието на късогледство. Ако лекарят Ви е изписал очила за вашето дете в никакъв случай не отлагайте, а посетите оптика. Допълнителната защита, която предлагат стъклата, ще предотврати бъдещи проблеми с очите.

Изборът на очила

При избора на рамки за очилата, оставете детето само да избере, така ще е по-мотивирано да ги носи. Важно е да се възприеме с тях и да се харесва. Те мразят усещането, че носят очила. Смятат, че другите ще им се присмиват, че вече няма да могат да спортуват, момчетата/момичетата вече няма да ги харесват… За децата е от изключително значение да предизвикват добро впечатление сред съучениците, приятелите и всички останали деца. С хубави очила те ще се чувстват уверени и стилни. Говорете с него по този въпрос, като му разясните предимствата на очилата. Това, че ще вижда много по-добре по време на игра, ще стане по-силен играч, ще е по-добър в училище. Уверете се, че очилата, които е избрало дете Ви са удобни и пасват на лицето му.

Може да защитите очите на детето като се уверите, че:
  • Се храни балансирано и здравословно – хранителни вещества, които са полезни за очите, като зелените листни зеленчуци, домати, грозде, боровинки, риба, яйца…
  • Движи се активно и спортува – здравословното телесно тегло намалява риска от диабет, който може да доведе до проблеми със зрението
  • Не гледа директно към слънцето и защитава очите си, като сте му осигурили слънчеви очила със защита UV 400, по европейски стандарт
  • Не прекалява с гледането на телевизия и таблет, не го ограничавайте съвсем от тези „привилегии“, но го накарайте да разбере, че не бива да се прекалява с тях

Ако имате някакви притеснения относно здравето на очите на вашето дете на всяка възраст се обърнете към специалист. Помогнете му да вижда красотата около себе си и да се радва на детството, да се учи и да се забавлява.

Сподели в:

Коментарите са затворени